SFATURI&TRUCURI: Ștergătoarele merită îngrijire și atenție

Fără ștergătoarel nu ai putea vedea nimic în ploaie sau zăpadă. Dar știi cum să ai grijă de ele?
d

Stergătoarele de parbriz și pulverizatoarele sunt printre cele mai importante caracteristici de siguranță pe care le are o mașină. Așadar, este indicat să ai grijă de ele, mai ales acum că se instalează iarna.

1. Ștergătoarele nu trebuie confundate cu o perie

Principala sarcină a ștergătoarelor de parbriz este de a șterge lichidul. De asemenea, acestea te pot scăpa de particulele de murdărie de pe parbriz. Cu cât sunt mai multe insecte uscate, frunze căzute, ace de pin sau alte substanțe solide pe parbriz, cu atât este mai mare riscul de deteriorare microscopică a lamelelor ștergătorului, rezultând o dispersare a apei mai puțin eficientă.

2. Ștergătoarele nu trebuie confundate cu o racletă

Contează dacă ștergătoarele îngheață pe parbriz toamna și iarna? Nu contează atât de mult, dar nu ar trebui să le pornești niciodată atunci când sunt blocate. Același lucru se aplică și la utilizarea ștergătoarele atunci când există cristale de gheață pe parbriz. „Dacă trebuie să parcați afară în condiții de îngheț, este o idee bună să puneți ștergătoarele în poziție ridicată, astfel încât să nu atingă parbrizul. Dacă îngheață pe parbriz în poziția lor de repaus, trebuie mai întâi să dezgheți parbrizul. Acest lucru durează destul de mult, iar pe de altă parte, trebuie să puteți evalua corect momentul în care ștergătoarele nu mai sunt blocate”, ne sfătuiește Pavel Švejdar, responsabil cu ștergătoarele de parbriz și spray-urile de la ŠKODA Technical Development.

De ce trebuie să așteptăm?
 
Toate mașinile ŠKODA au ceea ce este cunoscut sub numele de „întârziere a ștergătorului”. Dacă nu utilizați spray-ul ipentru parbriz pentru o lungă perioadă de timp, furtunurile care transportă fluidul pot fi goale - atunci va dura ceva timp până când pompa activată forțează fluidul în duze și de acolo spre parbriz. Dacă activați pompa de pulverizare și ștergătoarele în același timp, lamelele ar putea să se răzuiască pe o suprafață uscată a parbrizului. Pur și simplu, ștergătoarele dvs. așteaptă ca lichidul să lovească parbrizul. Din motive de siguranță, această funcție este activă doar până la o viteză de 120 km / h.

3. Nu lăsați duzele de pulverizare să înghețe

Din moment ce ne aflăm la capitolul ”îngheț”, neglijarea duzelor de pulverizare în lunile reci poate cauza probleme. Dacă nu ați schimbat lichidul ștergătorului cu un amestec rezistent la îngheț, amintiți-vă un pas important. Scoateți tot lichidul de vară din furtunuri, în special din cel lung care duce spre lunetă, deoarece ștergătoarele înghețate sunt o durere de cap urâtă și inutilă.

Umplerea cu lichid pentru stergător este ușurată de o caracteristică Simply Clever: gâtul rezervorului are forma unei pâlnii la mașinile mai noi. Pâlnia conține un ecran de plasă de 0,5 milimetri, care este suficient pentru a evita impuritățile mai grosiere să blocheze duzele. Și dacă vărsați puțin lichid atunci când completați rezervorul, nu vă faceți griji: nu va dăuna părților motorului din apropiere. O, și apropo: în mașinile ŠKODA, rezervorul de lichid are un volum de trei litri.

4. Când ar trebui să înlocuiți ștergătoarele?

O întrebare clasică: când este momentul potrivit pentru a înlocui ștergătoarele? Ștergătoarele sunt extrem de durabile: sunt testate pentru o jumătate de milion de utilizări - dar, de obicei, nu durează atât de mult. Veți observa cu siguranță când este momentul potrivit pentru a le schimba: atunci când ștergătoarele ajung doar în unele părți ale parbrizului sau lasă urme  Când înlocuiți ștergătoarele, puneți-le mai întâi în „poziția de service” (a se vedea caseta), care este singura modalitate de a lucra cu ele în siguranță. Pavel Švejdar recomandă achiziționarea ștergătoarelor originale de marcă: „Versiunile mai ieftine pot pretinde că se potrivesc unui număr cât mai mare de  mărci și modele, dar ele nu se potrivesc la fel de bine ca și originalele. Același lucru este valabil și pentru alte piese de schimb. În plus, produsele generice au de obicei un adaptor universal mare care conectează articulația și brațul, oferind o notă inestetică atunci când este văzut din interiorul și din exteriorul mașinii ”, explică Švejdar.

Cum punem ștergătoarele în „poziția de service”?

În decurs de zece secunde de la oprirea contactului, apăsați butonul ștergătorului în jos pentru mai mult de o secundă. Acest lucru va pune ștergătoarele în poziția de service aproape verticală. Apoi le putem trage înapoi și putem înlocui cu ușurință lama. De asemenea, este o idee bună să lăsați ștergătoarele în această poziție dacă vă așteptați la temperaturi sub zero grade sau zăpadă.

5. Obligatoriu: Spray pentru faruri

Pentru a încheia, să analizăm încă o problemă. Avem și un număr: 2,3 bari. Aceasta este presiunea la care funcționează spray-urile pentru faruri. Vederea este importantă, dar este la fel de important și să fii văzut. Aceste spray-uri te ajută să fii în siguranță la drum. „Mulți oameni nu își dau seama, dar farurile murdare pot fi periculoase. Unele faruri emit o lumină foarte intensă, în special cele cu xenon. Când capacul farurilor este murdar, lumina refractată poate să fie deranjantă pentru șoferii de pe contrasens. De aceea, sprayurile sunt obligatorii pentru acest tip de faruri. Pentru alte tipuri de faruri - cum ar fi cele cu LED - spray-ul este mai degrabă o comoditate, decât o necesitate ”, conchide Švejdar.

Telefon: 0232211664

E-mail: office@megaauto.ro

Ionut
Ferent

Director de Piese și Accesorii