1. Noutati
  2. ŠKODA ENYAQ iV implementează o nouă abordare în designul luminilor auto
20.08.2020
STIRI DE LA SKODA

ŠKODA ENYAQ iV implementează o nouă abordare în designul luminilor auto

Primul SUV 100% electric de la ŠKODA

d
  • Farurile full-LED Matrix oferite de noua ŠKODA ENYAQ iV accentuează caracterul inovator al noului SUV 
  • Petr Nevřela, Designerul șef pentru Luminile exterioare ale automobilelor ŠKODA explică într-un interviu detaliile farurilor noului ENYAQ iV, precum și ce anume a servit drept inspirație pentru designeri

ŠKODA ENYAQ iV reprezintă încă un nou capitol pentru ŠKODA în epoca mobilității electrice. Producătorul auto ceh își lansează astfel primul SUV pur electric. Acest nou model implementează totodată și o nouă abordare în designul luminilor, combinând farurile inovatoare Matrix full-LED cu un limbaj de design emoțional expresiv. Petr Nevřela, Designerul șef pentru Luminile exterioare ale automobilelor ŠKODA explică într-un interviu detaliile farurilor noului ENYAQ iV.

ENYAQ iV este primul model ŠKODA construit pe baza platformei modulare electrice MEB (Modular Electric Drive Kit). Comparativ cu modelele anterioare, cum s-a modificat designul farurilor?

 

Petr Nevřela: Integrând limbajul de design actual al mărcii ŠKODA, farurile modelor SCALA și KAMIQ, precum și noua generație OCTAVIA beneficiază deja de dezvoltări spectaculoase. Astfel, la toate modele pe care le-am prezentat în ultimele 18 luni, farurile sunt în general mai înguste, ceea ce creează un efect mai dinamic. KAMIQ beneficiază și de tușele sale proprii în designul luminilor de zi, acestea fiind poziționate în partea superioară. De asemenea, în designul farurilor au fost încorporate elemente cristaline adiționale. Cu ENYAQ iV continuăm acest trend, rafinând anumite detalii specifice, precum noile lumini de zi cu design, cu ”gene” subtile și noua formă hexagonală a modulelor LED principale. Noile faruri și noile blocuri optice din spate devin astfel totodată și mijloace de accentuare a caracterului inovator al noului ENYAQ iV.

 

Cât durează procesul de dezvoltare pentru farurile noi și pentru blocuri optice posterioare noi?
 

Nevřela: Proiectarea și dezvoltarea designului sunt procese dinamice. Lucrăm în acest sens îndeaproape cu colegii noștri de la departamentul de design exterior și cu echipa de dezvoltare a sistemelor de iluminare pentru exterior. Discutăm ideile fezabile înainte de a face selecția finală. Per total, poate dura între 6 și 12 luni.

 

Ce anume vă inspiră când concepeți designul pentru blocuri optice noi?
 

Nevřela: ŠKODA reflectă cu mândrie arta tradițională a sticlei de cristal de Boemia în automobilele sale, reinterpretând-o în propriul său stil. Liniile precise, aranjamentul geometric și suprafețele executate din sticlă deosebit de clară și translucidă creează un design fascinant, ce dă naștere unor fațete ce se schimbă în funcție de incidența luminii și de unghiul din care sunt privite blocurile optice. Este un punct de plecare pe care îl folosim ca bază pentru a experimenta cu efectele luminoase, ca de pildă, la blocurile optice spate tridimensionale, ce sunt iluminate cu benzi luminoase fine.

 

Ce impresie inițială creează farurile noului ENYAQ iV?
 

Nevřela: Grafica luminoasă a noului ENYAQ iV este prietenoasă, dau impresia că te salută. Farurile se disting totodată prin look-ul lor extrem de dinamic și modern. Tehnologia LED inovatoare subliniază, de asemenea, sustenabilitatea automobilului, ce reprezintă baza conceptului primului nostru SUV pur electric.

Costin
Jalba

Director Vânzări

Ionut
Rusu

Reprezentant Vânzări

Bogdan
Crasneanu

Reprezentant Vânzări

Inregistrare newsletter

In Newsletter-ul nostru primiti regulat informatii privind produsele noastre precum si o selectie de oferte exclusive!

Datele introduse nu sunt valide. Va rugam sa incercati inca o data.

Va rugam sa selectati un mod de adresare

A intervenit o problema la abonarea la newsletter. Va rugam sa incercati inca o data mai tarziu.

checkbox_default

Va multumim!

Abonarea la newsletter a fost efectuata cu success.

Veti primi un e-mail care contine un link de confirmare. Va rugam sa confirmati accesand acest link, pentru a putea fi incheiata inregistrarea dumneavoastra.