SIGURANTA
11.12.2019

Noua ŠKODA OCTAVIA obține 5 stele la testul Euro NCAP

Noul model a obținut un scor de 92% pentru protecția ocupanților adulți și 88% pentru copii, fiind plasată printre performanții de top din acest segment
Skoda Octavia

Rezultatul său extraordinar continuă tradiția punctajelor maxime obținute de autoturismele ŠKODA în ceea ce privește siguranța în cazul accidentelor, urmând pașii altor modele, precum: ŠKODA KODIAQ, KAROQ, SCALA sau KAMIQ.

ŠKODA a echipat noua OCTAVIA cu numeroasele dotări de siguranță și confort, rezervate de regulă doar segmentelor auto superioare. A patra generație a modelului OCTAVIA lansează acum mai multe sisteme de asistență inovatoare, dintre care unele reprezintă premiere absolute și pentru toate modelele ŠKODA. Astfel, noul asistent pentru evitarea coliziunilor ajută șoferul amplificând activ asistarea direcției în cazul unei coliziuni iminente cu un biciclist, pieton sau alt vehicul, permițând în caz ideal evitarea controlată a accidentului. În intersecții, asistentul la virare poate detecta din fază incipientă vehiculele ce vin din sens opus și poate astfel avertiza șoferul sau chiar opri automobilul. Sistemul de avertizare pentru ieșirea din mașină avertizează șoferul dacă un alt vehicul sau ciclist se apropie de mașină din spate când se deschide portiera. O altă dotare nouă este funcția de avertizare pentru traficul local, ce semnalează automat șoferului ambuteiajele din zona în care se află mașina.

 

Pentru noua OCTAVIA au fost acum lansate noi sisteme de asistență și, de asemenea, au fost actualizate mai multe astfel de sisteme disponibile și până în prezent. Astfel, Area View asigură o vedere de ansamblu asupra zonei în care se află mașina, pentru simplificarea manevrelor de parcare, de exemplu. Side Assist avertizează șoferul în cazul în care din spate sau din unghiul mort se apropie alte vehicule, pe o distanță de 70 m, contribuind astfel eficient la prevenirea accidentelor pe autostrăzi sau șoselele cu două benzi. În oraș, Front Assist cu funcția predictivă de monitorizare a pietonilor și funcția de protecție a bicicliștilor avertizează vizual, acustic și printr-o ușoară acționare a frânelor cu privire la riscul unei coliziuni. De asemenea, încetinește automat mașina în caz de urgență.Tempomatul predictiv a fost, de asemenea, optimizat, pe baza tempomatului adaptiv ACC și ajustând acum automat viteza mașinii în funcție de vehiculele care se deplasează în față în același sens, la până la 210 km/h. În combinație cu transmisia automată DSG, sistemul poate chiar frâna mașina complet, până la oprire și o poate apoi porni din nou de pe loc, în termen de trei secunde. De asemenea, cea mai nouă versiune a tempomatului predictiv folosește imaginile provenite de la camera video de la nivelul parbrizului, precum și de la sistemul de navigație, pentru a detecta restricțiile de viteză și virajele și a ajusta viteza automat.

Noul tempomat ACC, împreună cu versiunile actualizate ale funcției de identificare a indicatoarelor de circulație, ale asistentului Lane Assist (poate acum identifica și șantierele rutiere), asistentului pentru ambuteiaje și Emergency Assist compun pachetul complet al sistemului Travel Assist. Cu Hands-on Detect, mașina poate verifica dacă șoferul atinge volanul în mod corespunzător sau dacă acesta nu mai deține controlul asupra automobilului, din cauza unei eventuale urgențe medicale. În cazul unei astfel de urgențe, Emergency Assist poate opri mașina complet pe banda pe care se află. Dacă, în ciuda numeroaselor sisteme de asistență, un accident nu poate fi prevenit, sistemul Crew Protect Assist va pregăti mașina și ocupanții pentru coliziunea iminentă în fața sau spatele mașinii, sau chiar pentru răsturnarea mașinii, închizând automat geamurile și plafonul panoramic și tensionând totodată automat centurile, de exemplu. În cazul unui accident, OCTAVIA protejează ocupanții cu până la nouă airbag-uri, inclusiv un airbag pentru genunchii șoferului și airbag-uri laterale în spate. După o coliziune, sistemul de frânare Multi Collision Brake previne continuarea deplasării necontrolate a mașinii.